FORUM
zawsze to dwa zaklady a nie jeden monopolista
ja obawiałabym się niskich cen...sądząc po tym, co Pini robi na Węgrzech...
Niczego dobrego w związku z tego typu zakładami bym nie oczekiwał.
Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207
wg mnie bedzie ciezko dopasowac sie do niego z jakoscia a przede wszystkim waga.....
tel: 502 021 584
WARCHLAKI Z IMPORTU
wg mnie bedzie ciezko dopasowac sie do niego z jakoscia a przede wszystkim waga.....
tzn.
To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,
drodzy państwo napiszcie na forum jakie są ceny tuczników w tym tygodniu pozdrawiam
waga od do, twarde przedzialy, nawet 1 kg w ta lub w tamta strone= potracenie z ceny, to sama z miesnoscia, i nie ma ze boli
tel: 502 021 584
WARCHLAKI Z IMPORTU
5,4 netto
waga od do, twarde przedzialy, nawet 1 kg w ta lub w tamta strone= potracenie z ceny, to sama z miesnoscia, i nie ma ze boli
skoro takie maja warunki to powiedz kto im sprzedaje ? kto bedzie wstanie im udowodnic ze jest tak a nie inaczej , to raczej przypomina gre w rosyjska ruletke
no jasne że limity wagowe i pułap mięsności będa.przecież Animex i inne zakłady już tak rozliczaja od dawien dawna.żeby tylko kg jak mówi Monika...wystarczy 1g przekroczonego limitu i kilka gr na każdym kg leci do dołu.nie wygodne takie zasady ale co zrobic
jak co zrobic zmienic odbiorce od i cala logika
jak co zrobic zmienic odbiorce od i cala logika
Zgadzam się z tobą Arek.
Chciałam zauważyć również, że oznaczanie tucznika jako klasa druga ze względu na to, że jego waga przekroczyła określone limity wagowe, jest dla mnie niezrozumiałe, gdyż nie spotkałam się z mięsem ani wyrobem mięsnym w sklepie oznaczonym klasą drugą. W takim razie pytam co dzieje się z tucznikiem, który otrzymał wagową klasę drugą? Z tego co wiem, taki tucznik w ZM traktowany jest na równi z klasą pierwszą (chyba że się mylę, może ktoś naświetli mi sprawę przyznawania klas w wadze żywej).
Kto pyta nie błądzi!!!!!!!
w klasie drugiej swinia jest bardziej otluszczona sami to widzicie jak zabijecie dla siebie tucznika takiego 130 kg to na grzbiecie i nie tylko okrasa na cegle no troche przesadzam ale chyba zrozumiecie a za tluszcz nikt nie chce drogo placic
Słyszeliście o tym jakimś Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego?
Czemu znów jakieś potrącenie z faktury, niby tylko 0,1% od kwoty netto ale zawsze. Po co to komu?
Słyszeliście o tym jakimś Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego?
Czemu znów jakieś potrącenie z faktury, niby tylko 0,1% od kwoty netto ale zawsze. Po co to komu?
Oczywiście, stara sprawa i mocno nagłośniona w ostatnim czasie !
Idea słuszna i nie problem że robią potrącenia ale żeby te pieniądze dobrze wydali !!!
Robert
w klasie drugiej swinia jest bardziej otluszczona sami to widzicie jak zabijecie dla siebie tucznika takiego 130 kg to na grzbiecie i nie tylko okrasa na cegle no troche przesadzam ale chyba zrozumiecie a za tluszcz nikt nie chce drogo placic
Głównie liczy sie % udział mięsa a nie grubośc słoniny. Wiekszy tucznik to słonina grubsza ale i schab też.
Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207
no jasne że limity wagowe i pułap mięsności będa.przecież Animex i inne zakłady już tak rozliczaja od dawien dawna.żeby tylko kg jak mówi Monika...wystarczy 1g przekroczonego limitu i kilka gr na każdym kg leci do dołu.nie wygodne takie zasady ale co zrobic
Wymagania jak wymagania, wszystko jest do zrobienia tylko że za wymaganiami powinna iść w parze wyższa cena, bo jeśli mam dokładac staran żeby zmiescic sie w limitach wagowych a potem dostaje cene taka sama ( np Ełk) jak w zakładach gdzie takie drastyczne wymagania nie maja miejsca to dziękuje bardzo!
Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207
Moim zdaniem większy wpływ na mięsność ma grubość słoniny.Kiedyś sprzedawałem do ZM Matczak oni na rozliczeniu podawali gr. słoniny, oko polędwicy , % mięsności. Wynikało z tego że 1mm słoniny równoważy ok.2,5 mm oka polędwicy czyli aby miesność wzrosła o określoną jednostkę słonina musi być mniejsza o 1mm lub oko polędwicy większe o ok.2,5mm. Pozdrawiam Marek
Marek
A wracajac do cen... Cos sie dzieje niedobrego (poszlo zamowienie na zachod) i od poniedzialku cena ma poleciec o ok 20-30gr w dol. Pozdrawiam
Moim zdaniem większy wpływ na mięsność ma grubość słoniny.Kiedyś sprzedawałem do ZM Matczak oni na rozliczeniu podawali gr. słoniny, oko polędwicy , % mięsności. Wynikało z tego że 1mm słoniny równoważy ok.2,5 mm oka polędwicy czyli aby miesność wzrosła o określoną jednostkę słonina musi być mniejsza o 1mm lub oko polędwicy większe o ok.2,5mm. Pozdrawiam Marek
I tak wszystko razem zmielą i dadzą do kiełbasy a ludzie na grilu usmażą i powiedzą - "pyszne było".
Mój znajomy ma małą przydomową ubojnie i masarnie, kiedyś przyszedł do niego mądry pan z teczką i zaproponował mu przepis na kiełbaskę. Koszt wytworzenia kilograma kiełbasy wynosiłby ok. 2 zł!!!. Kolega nie przyjął przepisu, ale ilu przyjęło - tego niestety nie wiemy.
Kto pyta nie błądzi!!!!!!!
Moim zdaniem większy wpływ na mięsność ma grubość słoniny.Kiedyś sprzedawałem do ZM Matczak oni na rozliczeniu podawali gr. słoniny, oko polędwicy , % mięsności. Wynikało z tego że 1mm słoniny równoważy ok.2,5 mm oka polędwicy czyli aby miesność wzrosła o określoną jednostkę słonina musi być mniejsza o 1mm lub oko polędwicy większe o ok.2,5mm. Pozdrawiam Marek
Zgoda, tak jak powiedziałes grubośc słoniny ma wpływ na mięsnosc tak samo jak wielkość oka polędwicy, są to argumenty funkcji która wylicza %miesności, więc skoro w rozliczeniu bierze sie pod uwage %miesa to doliczanie dodatkowo potraceń za grubośc słoniny jak to robia niektóre zakłady jest nieporozumieniem!
Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207
co jest nikt nie komentuje aktualnych cennikow zakladow miesnych? np. duda czy salus
Dzisiaj jest piątek. U nas skupują tylko w poniedziałki i środy.
Kto pyta nie błądzi!!!!!!!
5,3 + vat za żywą
jak co zrobic zmienic odbiorce od i cala logika
no jasne to normalka bo przecież nie będę narażał się na straty z powodu jakichś śmiesznych zasad wytyczonych wyłącznie po to żeby uszczknąc dodatkowe grosze z ceny.
cos slychac ze od poniedzialku lekkie obnizki
zeszły tydzień 5,40
u nas dzisiaj 5 + Vat - spadek
Kto pyta nie błądzi!!!!!!!
5.25 plus Vat.
A pisalem juz w piatk o szykujacych sie obnizkach ale forumowicze byli
zajeci wymiana pogladow na temat miesnosci swin, gruboscia sloniny... Przyjechaly samochody z zachodu i przez 2 tyg maja ponoc obowiazywac te obnizone stawki. Jezeli euro stanieje to niestety ale znowu przyjedzie zywiec z zachodu. Jezeli nie to po chwilowych obnizkach cenniki wroca do poziomu z przed tygodnia. Podobna sytuacja miala miejsce na przelomie sierpnia i wrzesnia jak pamietacie, tylko wtedy spadek byl o 40-50gr. Co by nie bylo to i tak dzisiejsza "niska" cena jest zadowalajaca:) Pozdrawiam!